Zioła w kuchni – szybki przegląd

Zioła w kuchni – szybki przegląd

20140411_130825

Poniżej przedstawiam Ci prostą ściągę. Znając swoje upodobania kulinarne będziesz mógł z powodzeniem wybrać zdrowe ziółka do swojego domowego zielnika czy ogródka. Ziółka te zmienią charakter Twoich dań, wpłyną korzystnie na zdrowie i samopoczucie Twoich najbliższych. Niezapomniane aromaty jakimi wzbogacisz swoje potrawy, już na zawsze zmienią charakter Twojego gotowania.

Dania z jajami – stosuj z powodzeniem bazylie, cząber, oregano, majeranek, szczypiorek …

Twarogi wszelakie – wykorzystaj szczypiorek, bazylię, tymianek …

Drób – nie wahaj się użyć bazylii, cząbru, lubczyku, majeranku, rozmarynu, oregano …

Mięsa czerwone – doskonale komponują się rozmarynem, cząbrem, oregano, majerankiem …

Sosy – nie zapomnij o cząbrze, bazylii, oregano, rozmarynie …

Ryby – delikatnie dopraw je bazylią,  oregano, lubczykiem czy rozmarynem …

Gulasze – najlepiej smakują z rozmarynem, cząbrem, lubczykiem, majerankiem, oregano …

Sałatki – nie możesz zapomnieć o bazylii, oregano, mięcie, szczypiorku czy estragonie …

Marynaty – pasują tutaj bazylia, estragon, lubczyk, melisa,  mięta i rozmaryn …

Zupy – dodaj na koniec bazylię, cząber, lubczyk, majeranek, rozmaryn, tymianek lub hyzop …

Desery – nie zapomnij o mięcie czy lippi …

Jak widzisz zdrowe ziółka powinny towarzyszyć Ci podczas kulinarnej podróży każdego dnia. Od porannego omleta z bazylią i estragonem, po fantastyczne spaghetti z sosem z rozmarynem wraz z deserem lodowym z młodym listkiem mięty i lippi, po lekką sałatkę pomidorową z mozzarellą z garścią świeżego oregano na kolację.

Smacznego!

 

Opublikowano w Blog
0 Komentarzy