Jak dbać o zioła by nie umierały jak te „marketowe”

Jak dbać o zioła by nie umierały jak te „marketowe”

herbs

Zdrowe ziółka na kuchennym parapecie to podstawa dla każdego kto ceni aromatyzowanie potraw świeżymi listkami bazylii czy oregano. Spełniają także rewelacyjną funkcję dekoracyjną i sprawią, że mieszkanie wypełni się wyszukanymi aromatami od korzennego rozmarynu do cytrynowej mięty. Pamiętać musisz jednak o podstawowych zasadach, które pozwolą Ci cieszyć się Twoim prywatnym i zdrowym ogródkiem jak najdłużej.

  • Zadbaj o właściwe podlewanie. Codziennie, odrobiną wody, tak aby ziemia była zawsze wilgotna.
  • Przycinaj stare łodygi na około siódmym cm nad ziemią, oszczędzaj łodygi z młodymi listkami.
  • Zrywaj listki, które znajdują się wyżej na łodydze. Pozostaw duże liście u podstawy ziółka.
  • Nie dopuść do zakwitnięcia zioła, zrywaj zalążki kwiatów, roślina skupi się tylko na produkcji liści.
  • Zadbaj o odpowiednią ziemię i o kompost.
  • Dbaj o to, aby każde ziółko miało swoją własną doniczkę.
  • Zapewnij odpowiednio nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsce.

Powyższe proste zasady pozwolą cieszyć Ci się świeżymi aromatycznymi ziołami przez 365 dni w roku. Możesz stworzyć własny unikalny zielnik. Hodowla własnego ogrodu może być bardzo smakowitym zajęciem. Potrawy aromatyzowane oregano, tymiankiem, miętą, estragonem czy rozmarynem zachwycą Twoich gości. A szałwia, melisa i cząber korzystnie wpłyną na Twój organizm.

Wybierz zdrowie!

 

Opublikowano w Blog
0 Komentarzy